آسان درس

سوالات متن

علوم چهارم : سوالات متن درس دوم (مخلوط ها در زندگی)

۱. مخلوط چیست؟
پاسخ : اگر دو یا چند ماده را با هم ترکیب کنیم به طوری که این مواد به راحتی قابل جدا شدن باشند به این ترکیب مخلوط می‌ گویند.

۲. محلول چیست؟
پاسخ : اگر دو یا چند ماده را باهم ترکیب کنیم به طوری که مواد به صورت یکنواختی باهم ترکیب شوند و به سختی از هم جدا شوند به این ترکیب محلول می‌ گویند.

۳. چند مخلوط مثال بزنید؟
پاسخ : سالاد، آجیل، شن و ماسه، آب و روغن.

۴. چند محلول مثال بزنید؟
پاسخ : الکل در آب، شکر در آب، نمک در آب، نوشابه‌ های گازدار.

۵. روش ‌های جداسازی انواع محلول ‌ها را نام ببرید؟
پاسخ : ۱ : صافی : جداسازی جامد از مایع مثل شن و ماسه از آب.
۲ : تبخیر : جداسازی جامد از مایع مثل آب نمک.
۳ : الک کردن : جداسازی جامدات مثل الک کردن برنج و گندم.
۴ : استفاده از آهن‌ ربا : مثل جداسازی براده‌ های آهن از شکر.

۶. چگونه میتوانیم دانه ‌های شِکر را از نخودچی‌ ها جدا کنیم؟
پاسخ : با استفاده از یک صافی مانند لیوان سوراخ ‌شده یا نمکدان.

۷. آیا مخلوط سبزی‌ های گوناگون را میتوانیم از هم جدا کنیم؟ چرا؟
پاسخ : بله، چون شکل ظاهری آنها تغییر نکرده است.

۸. مخلوط شربت خاکشیر یکنواخت است یا غیر یکنواخت؟ چرا؟
پاسخ : غیر یکنواخت. زیرا پس از مدتی دانه‌ های خاکشیر در شربت ته‌ نشین میشوند.

۹. مخلوط زعفران دم ‌کرده و صاف‌ شده یکنواخت است یا غیر یکنواخت؟ چرا؟
پاسخ : یکنواخت، زیرا زعفران کاملاً در آب پخش شده است و ته‌ نشین نمیشود.

۱۰. مخلوط آب و نمک یکنواخت است یا غیر یکنواخت؟ چرا؟
پاسخ : یکنواخت، زیرا ذرات نمک در آب پخش شده ‌اند و ته ‌نشین نمیشوند.

۱۱. بهترین راه تشخیص مخلوط و محلول چیست؟
پاسخ : ماده ‌ی مورد نظر را مدتی بی‌ حرکت بگذاریم اگر ته ‌نشین یا رو‌نشین شد مخلوط و در غیر این صورت محلول است.

۱۲. شکر در چای زودتر حل میشود یا پودر قند؟ چرا؟
پاسخ : پودر قند، زیرا ذرات ریز تری نسبت به شکر دارد.

۱۳. شکر در آب سرد سریعتر حل میشود یا در آب داغ؟ چرا؟
پاسخ : در آب داغ زیرا گرما باعث سرعت بخشیدن به حل شدن مواد میشود.

۱۴. برای تهیه سریع یک لیوان شیر عسل خنک چه کاری می ‌توانیم انجام دهیم؟
پاسخ : مقداری عسل را در کمی شیر داغ ریخته و هم میزنیم و سپس شیر خنک را به آن اضافه می‌ کنیم.

۱۵. نمک خوراکی را چگونه تهیه می‌ کنند؟
پاسخ : به دو روش سنتی و مکانیزه.

۱۶. تفاوت و فرق مخلوط یکنواخت (همگن یا محلول) با مخلوط غیر یکنواخت (ناهمگن) در چیست؟ سه مورد بیان کنید.
پاسخ : در مخلوط یکنواخت یا محلول ذرّات دو ماده خود به خود و به راحتی از هم جدا نمی‌ شوند، معمولاً شفاف هستند، معمولاً خاصیت‌ های اصلی مواد مخلوط شده یعنی رنگ و بو و مزه تغییر میکنند و یا به مادّه‌ ای دیگر تبدیل می‌ شوند. ولی در مخلوط غیر یکنواخت ذرّات دو ماده خود به خود و به راحتی از هم جدا می ‌شوند، شفاف نیستند، خاصیت ‌های اصلی مواد مخلوط شده یعنی رنگ و بو و مزه تغییر نمی‌ کنند.

۱۷. سه مخلوط که برای جانداران و طبیعت مضر هستند نام ببرید.
پاسخ : شوینده‌ ها، سم‌ ها، رنگ‌ ها.

دیدگاه های کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *