آسان درس

سوالات متن

علوم پنجم : سوالات متن درس دوم (مادّه تغییر می کند)

۱. ما در زندگی خود نیازهایی داریم و برای برطرف کردن این نیازها ..[ مواد اطراف خود را ].. تغییر میدهیم.

۲. از تغییراتی که در مواد اطراف خود بوجود می ‌آوریم مثال‌ هایی بزنید.
پاسخ : تکه کردن نان، تا کردن لباس، حل شکر در چای، خُرد کردن میوه، روشن کردن کبریت، پختن غذا، تهیه ماست، بافتن دستکش و…

۳. در آزمایش ساختن یک بادبادک چه کارهایی انجام شد؟
پاسخ : بریدن کاغذ و نخ، گره زدن.

۴. شباهت ‌های مواد را نام ببرید.
پاسخ : عنصرها، ترکیب ‌ها و مخلوط‌ ها.

۵. شباهت ‌های مواد را نام ببرید.
پاسخ : همه مواد حجم دارند، همه مواد وزن دارند، همه مواد از مولکول تشکیل شده ‌اند و مولکول ‌ها از اتم تشکیل شده ‌اند.

۶. در بریدن و گره زدن کاغذ و نخ در ساختن یک بادبادک چه تغییراتی در کاغذ و نخ ایجاد شده است؟
پاسخ : تغییرات در شکل و اندازه کاغذ و نخ ایجاد شد.

۷. تغییرات فیزیکی را تعریف کنید.
پاسخ : در بعضی تغییرات، جنس ماده عوض نمیشود، یعنی ماده به ماده دیگری تبدیل نمی‌ گردد.

۸. ما در زندگی خود نیازهایی داریم و برای برطرف کردن این نیازها ..[ مواد اطراف خود را تغییر میدهیم ]..

۹. چند تغییر فیزیکی نام ببرید.
پاسخ : تبخیر آب، ذوب شدن یخ، تا کردن لباس، بافتن شال ‌گردن، تکه کردن نان، حل شدن قند در چای، دوختن لباس، بریدن کاغذ، خرد کردن چوب.

۱۰. در ساختن بادبادک جنس موادی که به کار بردیم ..[ تغییر نمیکند ]..

۱۱. در تغییر شیمیایی مواد، ..[ جنس ].. آن عوض میشود.

۱۲. تغییرات شیمیایی را تعریف کنید.
پاسخ : در تغییراتی که خاصیت‌ های ماده به کلی تغییر میکند. یعنی یک ماده به ماده دیگری تبدیل میشود.

۱۳. چند تغییر شیمیایی نام ببرید.
پاسخ : اکسید شدن آهن، سوختن قند، پختن نان و غذا، فاسد شدن میوه، ترش شدن شیر.

۱۴. وقتی آب بخار میشود چه میشود؟
پاسخ : مولکول آن تغییر نمیکنند، بلکه فاصله آنها از هم زیاد میشود و مولکول ‌ها در هوا پراکنده میشوند.

۱۵. مواد اطراف ما ..[ تغییر ].. میکنند.

۱۶. تغییر رنگ و بوی مواد غذایی برای ما ..[ مضر ].. است.

۱۷. در خرد کردن قند و حل کردن یک قند چه چیزی تغییر میکند؟
پاسخ : شکل و اندازه ماده تغییر میکند ولی ماده جدیدی تشکیل نشده است پس تغییر فیزیکی است.

۱۸. چرا آهن در مجاورت با هوای مرطوب زنگ میزند؟
پاسخ : زیرا در هوا اکسیژن وجود دارد و با آهن ترکیب میشود.

۱۹. در سوزاندن قند در چه چیزی تغییراتی ایجاد میشود؟
پاسخ : شکل و اندازه ماده تغییر میکند. ابتدا قند آب میشود یعنی ذوب میشود، شکل و اندازه آن تغییر کرده است یعنی تغییر فیزیکی رخ داده است اما با ادامه حرارت رنگ و بوی قند عوض میشود یعنی به ماده جدیدی تبدیل میشود، تغییر شیمیایی رخ میدهد.

۲۰. اکسید آهن چیست؟
پاسخ : زنگ آهن

۲۱. زمانی که تخم ‌مرغی را می ‌شکنید چه تغییراتی ایجاد شده است؟
پاسخ : فقط شکل و اندازه تخم ‌مرغ تغییر کرده و ماده جدید ایجاد نشده، تغییر فیزیکی رخ داده است.

۲۲. یک ترکیب نام ببرید؟
پاسخ : چوب

۲۳. در آب‌ پز کردن و پختن تخم‌ مرغ چه تغییراتی ایجاد شده است؟
پاسخ : هم شکل و اندازه تخم ‌مرغ تغییر کرده است هم رنگ و مزه و بوی تخم‌ مرغ تغییر کرده است و ماده جدیدی ایجاد شده است، تغییر شیمیایی رخ داده است.

۲۴. مواد در چه خواصی مشترک هستند؟
پاسخ : همه مواد وزن، حجم و جرم دارند.

۲۵. وقتی چوب کبریت می ‌سوزد چه تغییری ایجاد شده است؟
پاسخ : رنگ و شکل و اندازه و حالت و بو و جنس تغییر میکند و تغییر شیمیایی است.

۲۶. وقتی غذا فاسد میشود چگونه تغییری در آن ایجاد میشود؟
پاسخ : شیمیایی

۲۷. وقتی آب یخ میزند چه تغییراتی اتفاق افتاده است؟
پاسخ : مایع به جامد تبدیل شده است (ذوب)، فقط اندازه و حالت ماده تغییر کرده و ماده جدیدی تولید نشده است، تغییر فیزیکی است.

۲۸. وقتی شیر فاسد میشود و می ‌برد چه تغییری صورت می‌ گیرد؟
پاسخ : شیمیایی

۲۹. وقتی آب بخار میشود چه تغییراتی اتفاق افتاده است؟
پاسخ : مایع به گاز تبدیل میشود (تبخیر)، فقط اندازه و حالت ماده تغییر کرده و ماده جدیدی تولید نشده است، تغییر فیزیکی است.

۳۰. فرق آهن و اکسید آهن چیست؟
پاسخ : آهن عنصر است و اکسید آهن ترکیب، آهن خاکستری‌ رنگ است ولی اکسید آهن قهوه ‌ای و محکم است.

۳۱. چگونه نوشیدنی گازدار تهیه میکنیم؟
پاسخ : یک لیوان شیر و یک لیوان آب نیمه گرم را مخلوط کنید، نصف لیوان ماست و مقداری نمک را در ظرفی دیگر مخلوط کنید، همه مواد را در بطری مخلوط کنید و در آن را محکم ببندید (بطری کامل پر نشود)، بعد از یک هفته بطری را خوب تکان دهید و در آن را باز کنید.

۳۲. برای اینکه ماده ‌ای تغییر کند ..[ باید زمانی از آن بگذرد ]..

۳۳. در تهیه نوشیدنی گازدار چه تغییراتی به وجود آمده است؟
پاسخ : وقتی در بطری باز شود مقداری گاز از آن خارج میشود که بوی خاصی دارد و رنگ و مزه مواد عوض شده است. در مرحله‌ ای که مواد را با هم مخلوط کردیم ماده جدید هنوز درست نشده است، تغییر فیزیکی است ولی بعد از یک هفته رنگ و بو و مزه مواد تغییر کرده است، تغییر شیمیایی است.

۳۴. نام علمی زنگ آهن ..[ اکسید آهن ].. است.

۳۵. از تغییراتی که به سرعت انجام میشود مثال بزنید؟
پاسخ : سوختن گاز در اجاق، سوختن چوب کبریت.

۳۶. هر نوع سوختن مواد یک تغییر ..[ شیمیایی ].. است.

۳۷. از تغییراتی که به کندی انجام میشود مثال بزنید؟
پاسخ : درست کردن ماست، دوغ گازدار، زنگ زدن آهن.

۳۸. حل شدن شکر در چای داغ زودتر است یا سرد؟
پاسخ : در چای داغ، گرما سرعت حل شدن شکر در آب را افزایش میدهد.

۳۹. فاسد شدن مواد غذایی در یخچال زودتر انجام میشود یا بیرون از یخچال؟
پاسخ : گرما سرعت فاسد شدن مواد غذایی را افزایش میدهد.

۴۰. وسایل آهنی در هوای مرطوب زودتر زنگ میزند یا در هوای خشک؟
پاسخ : در هوای مرطوب، وقتی آهن با رطوبت و اکسیژن هوا ترکیب شود کم کم زنگ میزند. این زنگ زدن باعث میشود استحکام آهن کم شود و پوسیده شود. برای جلوگیری از زنگ زدن آهن آن را رنگ می‌ زنند.

۴۱. طبیعت همواره در حال ..[ تغییر ].. است.

۴۲. از تغییراتی که انسان در آن دخالت دارد مثال بزنید؟
پاسخ : سنگ‌ نوشته همدان، صاف کردن جاده، کندن زمین با بیل، حفر تونل، قطع درختان، احداث سد.

۴۳. انسان به کمک چه ابزارهایی در طبیعت تغییر ایجاد میکند؟
پاسخ : چکش، میخ، بیل، کلنگ و…

۴۴. از تغییراتی که انسان در آن دخالت ندارد مثال بزنید؟
پاسخ : تغییر فصل، رسیدن میوه‌ ها، به وجود آمدن غارها و دریاها، زلزله، یخ بستن رودخانه‌ ها.

۴۵. از دخالت‌ های مفید انسان در طبیعت مثال بزنید؟
پاسخ : انسان‌ ها حشراتی مانند کفشدوزک و زنبور را پرورش میدهند که این حشرات میتوانند بعضی از آفات مزارع را از بین ببرند.

۴۶. در تهیه ذغال از چوب و تهیه مربا از میوه چه تغییری اتفاق افتاده است؟
پاسخ : علاوه بر تغییر در شکل و اندازه مواد اولیه ماده جدیدی تولید شده است، تغییر شیمیایی است.

۴۷. در تهیه آرد از گندم چه تغییری رخ داده است؟
پاسخ : ابتدا گندم را به آرد تبدیل میکنیم فقط شکل و اندازه ماده تغییر کرده و ماده جدیدی تولید نشده است، تغییر فیزیکی است ولی در هنگام پختن خمیر ماده جدیدی تولید شده است که تغییر شیمیایی است.

دیدگاه های کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *